20 نکته مفید برای تشویق کنجکاوی در کودکان
کنجکاوی در کودکان یک ویژگی رایج است. نحوه درخشش چشمان آنها هنگام دیدن یا شنیدن چیزی جدید دیدنی است. و در حالی که نیاز دائمی آنها به دانستن هر پاسخ ممکن است گاهی برای بزرگترها آزار دهنده باشد، کنجکاوی برای کوچکترها معجزه می کند.
یک کودک کنجکاو به طور مداوم یاد می گیرد، خلاق است، خارج از چارچوب فکر می کند و چیزهای جدیدی را کشف می کند، حتی در چیزهایی معمولی. بنابراین، اگر فرزندتان سوالات زیادی از شما می پرسد، بدانید که او شروع به تفکر کرده است و رشد شناختی او در حال طی مسیر خود است. برای آشنایی بیشتر با فواید کنجکاوی در کودکان و نحوه رشد کنجکاوی آنها، ادامه مطلب را بخوانید.
کنجکاوی چقدر برای کودک مفید است؟
- کنجکاوی می تواند ذهن کودک را فعال تر کند. باعث می شود کودک شما بیشتر فکر کند و سوال بپرسد. این امر باعث می شود که کودکان توجه بیشتری داشته باشند و اطلاعات بیشتری دریافت کنند.
- کنجکاوی کودک باعث می شود در مورد چیزهای مختلف اطرافش بیشتر بیاموزد. آنها سعی می کنند احتمالات مختلفی را ارائه دهند و خارج از چارچوب فکر کنند.
- علاوه بر این، کنجکاوی کودک را نسبت به دنیای اطراف هیجان زده تر می کند. آنها به دنبال یادگیری بیشتر هستند و از کوچکترین چیزهای اطراف خود لذت می برند.
نکاتی برای پرورش کنجکاوی در کودکان
1- از عبارت «تعجب می کنم …» استفاده کنید.
سعی کنید در حین مکالمه با فرزندتان اغلب از عبارت «تعجب می کنم …» استفاده کنید. به عنوان مثال، می توانید بگویید: “من تعجب می کنم که چرا خورشید هر عصر غروب می کند؟” یا “من تعجب می کنم که چرا ستاره ها درخشان هستند؟” این کار آنها را به فکر فرو می برد و آنها را کنجکاوتر می کند.
۲- ناامیدش نکنید
کنجکاوی فرزند شما باعث می شود که با چیزهایی که دوست دارد درگیر شود. به جای اینکه فرزندتان را از کشف سرگرمی ها یا علایق دیگر منصرف کنید، برعکس عمل کنید. آنها را به یادگیری با ذهن باز تشویق کنید. در عین حال، در مورد سؤالات بی پایان آنها نگران نباشید. در عوض با صبر و حوصله و با لبخند به سوالات آنها پاسخ دهید.
3- از فرزندتان پیروی کنید
بله درست خواندید! در حالی که بیشتر مردم مایلند فرزندان خود را وادار کنند که راه آنها را دنبال کنند، انجام معکوس آن گاهی اوقات می تواند مفید باشد. اجازه دهید گاهی فرزندتان رهبری را بر عهده بگیرد و از دیدگاه او به مسائل نگاه کنید. هنگامی که فرزندتان قصد کاوش را دارد، با او در ارتباط باشید. این به جوانان کمک می کند تا احساس حمایت کنند.
4- توجهشان را جلب کنید
با اشاره کردن به چیزها و طرح سؤالات، مراقب کودک خود باشید. حتی می توانید یک بازی انجام دهید. به عنوان مثال، به کاکتوسهای سبز اشاره کنید و سپس از کودک خود بخواهید چیزهایی هم رنگ آن پیدا کند. این باعث می شود که آنها نسبت به محیط اطراف خود بیشتر توجه کنند و متوجه چیزهایی شوند که معمولاً به آنها علاقه ندارند یا به آنها توجه نمی کنند.
5- اجازه بازی مستقل را بدهید
پیدا کردن راه حل یک مشکل که برای فرزندتان چالش برانگیز است، ممکن است شما را نگران کند. با این حال، عجله نکنید و آن را برای آنها حل نکنید. نظارت بر کاری که او انجام می دهد ضروری است. با این حال، به آنها اشاره نکنید، راهنمایی نکنید یا به آنها نگویید که چگونه این کار انجام می شود. اجازه دهید برای ایجاد کنجکاوی بیشتر و القای حس اعتماد به نفس مستقل عمل کنند.
6- بگذارید اشتباه کنند
جایی برای اشتباهات باز کنید. از فرزندتان به خاطر اشتباهش انتقاد نکنید. در عوض، آنها را به خاطر تلاششان تحسین کنید و آنها را تشویق کنید تا از آن بیاموزند. با چشم پوشی از فریاد زدن به خاطر یک اشتباه، به طور خودکار فرزندتان را تشویق می کنید که کنجکاوتر شود.
7- به آنها آزادی اکتشاف بدهید
کودک شما به چیزهایی که دوست دارد متمایل می شود. به جای اینکه چیزی را به زور به آنها تحمیل کنید، به آنها اجازه دهید کاوش کنند. این تمایل رایج والدین است که فرزندان را وادار به انجام آنچه «درست» است، می کنند؛ ممکن است این موضوع بیشتر از اینکه به نفعشان باشد به آنها آسیب برساند. سخت گیری یا دقت بیش از حد می تواند خلاقیت طبیعی کودکان را مختل کند. به کودکان اجازه دهید فکر و تخیل خود را رها کنند و آنچه را که می خواهند کشف کنند.
8- محیطی مساعد ایجاد کنید
کودک همیشه در حال مشاهده، کاوش و جذب است. او را در معرض اسباببازیهای جالب، تصاویر، کتابها، کلیپهای حرکتی و غیره قرار دهید. فضایی محرک برای کاوش برای او بسازید. این باعث می شود آنها به طور مثبت درگیر شده و کنجکاوی آنها بیدار شود.
9- برای فعالیت های بدون پایان زمان بگذارید
ممکن است کودک شما با یک تکه کاغذ سرگردان بیشتر از یک اسباب بازی ساده بازی کند. به طور مشابه، آنها ممکن است بیشتر به یک مجموعه لگو به جای یک اسباب بازی کامل علاقه داشته باشند. آنها را در فعالیتهای بدون پایان درگیر کنید و اجازه دهید آزمایش کنند و از تخیل خود برای رسیدن به چیزهای مختلف استفاده کنند.
10- به سوالات به وضوح پاسخ دهید
کودکان اغلب با سوالات زیادی روبرو می شوند. و در حالی که بزرگسالان سعی می کنند به آنها پاسخ های عمیق بدهند، ممکن است فهم آن برایشان دشوار باشد. بدون پیچیدگی به سوالات آنها بپردازید. آنها را نادیده نگیرید یا آنها را با اطلاعات بیش از حد غرق نکنید، در غیر این صورت لذت یادگیری را از بین می برید.
11- چالش هایی را در مسیر آنها بگنجانید
در حالی که مهم است که چیزها را برای کودک خود بی اهمیت کنید، در آن زیاده روی نکنید. خیلی ساده می تواند به معنای خیلی خسته کننده باشد. چالشهایی را در برنامههای روزمره فرزندتان بگنجانید تا او را درگیر نگه دارید. به عنوان مثال، مجموعههای پیچیده لگو را برای آنها بخرید یا چند بازی فکری.
12- به دنیای اطراف خود علاقه ایجاد کنید
در حالی که نادیده گرفتن چیزهای به ظاهر پیش پا افتاده در زندگی آسان است، برانگیختن حس کنجکاوی فرزندتان در چیزهای کوچک زندگی راهی عالی برای رشد کنجکاوی کودکان است. به کودکان اجازه دهید تا عمیقتر با چیزهای اطراف خود سرگرم شوند. آنها را به پیاده روی ببرید و بگذارید پاهای برهنه پرسه بزنند. به آنها اجازه دهید چیزهای مختلف را لمس کنند، احساس کنند و بشنوند.
13- زمینه را برای رشد کنجکاوی فراهم کنید
در حالی که راهنمایی فرزندتان در مسیر یادگیری بسیار مهم است، همه چیزهایی را که باید بداند به او آموزش ندهید. کلید در ایجاد تعادل نهفته است. به آنها کمی آزادی عمل بدهید تا به طور مستقل چیزهای خاصی را کشف و یاد بگیرند. او را فعال کنید و همیشه فضایی برای رشد کنجکاوی باقی بگذارید.
14- کودکان را با سوالات باز تحریک کنید
به جای اینکه بپرسید “آیا آن رنگ قرمز است؟” بپرسید “چه رنگی می تواند باشد؟” یا حتی بهتر، بپرسید “چند رنگ وجود دارد؟” قبل از رسیدن به سوال اصلی سوالات باز به تفکر کمک می کند.
15- آنها را تشویق کنید تا خودشان انتخاب کنند
انتخاب های فرزندتان را غیرمنطقی تلقی نکنید. به آن ها اجازه دهید تا تجربه کنند و با آنها سر و کار داشته باشند. به این ترتیب، آنها می توانند چیزی را از منظر جدیدی ببینند و به اختیار خود یاد بگیرند.
16- به آنها کمک کنید احساس اعتماد به نفس کنند
همیشه روحیه فرزندتان را تقویت کنید. به آنها این احساس را بدهید که علیرغم احتمالات می توانند به اهداف خود برسند. آنها را نسبت به شکست نترس کنید. در این حال آنها با میل بیشتری ریسک می کنند و دانش بیشتری در این فرآیند به دست می آورند.
17- با آنها سفر بروید
سفر یکی از هیجان انگیزترین راه ها برای جمع آوری دانش است. با قرار دادن کودک خود در معرض سفر در سنین پایین، می توانید افق دید او را گسترش دهید و او را نسبت به فرهنگ های جدید کنجکاوتر کنید.
18- اغلب آنها را غافلگیر کنید
زمانی که فرزندتان اصلا انتظارش را ندارد، یک سواری ذهنی به او بدهید! یک ناهار بداهه ترتیب دهید، آنها را به کلاس هنری ببرید یا در محله ای جدید قدم بزنید. با غافلگیری آنها، ذهنشان را به شیوه ای مثبت و سرگرم کننده تحریک می کنید.
19- یادگیری را به عنوان یک چیز سرگرم کننده ببینید
تشویق فرزندتان برای یادگیری از طریق بازی، باعث میشود که او بیشتر درگیر آن شود. اگر فرزند شما یادگیری را یک بار سنگین بیابد، هرگز برای حفاری عمیق تر الهام نخواهد گرفت. وقتی سرگرمی در میان باشد، آنها هیجان زده می شوند و در این فرآیند شرکت می کنند.
20- مطالعه را تشویق کنید
از آنجایی که کتاب ها منبع دانش محسوب می شوند، می توانید با آنها نیز مطالعه کنید، دانش پیش درآمدی برای کنجکاوی است.
21- از آنها بخواهید
از آنها کمک بگیرید. به عنوان مثال، می توانید بگویید: «بچه، آیا می توانی در این مورد به من کمک کنی؟ من این را نمی دانم. اینو میدونی؟” بچگی کردن با یک بچه برای رشد کل نگر آنها مفید است.
About محمد رحیمی نصر
بیش از 20 سال تجربه و مشارکت در ایجاد کسب و کارهای بزرگ و کوچک تولیدی، بازرگانی و خدماتی و گذراندن دوره های گوناگون مرتبط با ایجاد و توسعه کسب و کار از جمله در دانشگاه معتبر برکلی کالیفرنیا مرا بر آن داشت تا این تجربیات را در اختیار علاقه مندان به ویژه نسل جوان قرار دهم. برگزاری چند دوره آموزش مهارتهای کارآفرینی و ارتقای فردی برای دانش آموزان، دانشجویان و آموزش تخصصی تفکر طراحی به عنوان یکی از روشهای کارآمد و به روز نوآوری در کسب و کار از جمله آنهاست.
More Posts by محمد رحیمی نصرمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
جریان نقدینگی یا cash flow در یک کسب و کار چیست و چه اهمیتی دارد؟
20 تا از بزرگترین اشتباهات شغلی که باید از آنها اجتناب کنید
وارن بافت می گوید مردم فقیر برای این 12 چیز پول هدر می دهند
مشاور تحصیلی کیست؟
آموزش STEAM چیست؟
مدرسه STEM چیست؟
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید